12 + 13 september

De Wijk, Drenthe

Terugblikken

Interview met Dolly's Kip

“Het klopte als een tiet!”

We vieren dit jaar de tiende editie van Smaakmakers Festival. Daarom blikken we terug met vrijwilligers, foodtruckers, organisatoren en andere betrokkenen die dit festival mede mogelijk hebben gemaakt. Vandaag: een van de vertrouwde gezichten op het veld, Gerard Doldersum van Dolly’s Kip.

“Het begon voor ons in 2016,” blikt Gerard terug. “We deden mee met onze koffietent, maar onze kip kregen we er toen nog niet tussen. Toch was het meteen een mooie kennismaking met het festival.”

Een jaar later keerde de foodtruck terug, dit keer mét kip-specials. En die sloegen in als een bom. “Niemand wist wat er ging gebeuren, maar het werd één groot succes. Vanaf toen was het elk jaar feest. De sfeer, de organisatie, het publiek. Alles klopte.”

"Muziek dichtbij, gezelligheid volop!"

In de beginjaren stonden ze op de oude locatie. “Dat gaf een ruimtelijk gevoel en het leek of er nét iets meer mogelijk was. Maar ook op de nieuwe locatie voelen we ons helemaal thuis. Sterker nog: dat plekje naast de bar? Dat is perfect. Muziek dichtbij, gezelligheid volop!”

Wat maakt Smaakmakers volgens hen zo uniek? “Het is een heerlijk lokaal feestje. Veel mensen uit de buurt, een stukkie noaberschap, niks mut, alles mag. Echt ongedwongen genieten.”

Een herinnering die altijd bijblijft? “Dat moment in 2017 dat de NVWA langskwam voor een hygiënecontrole. Opeens was er lichte paniek onder de foodtruckers. Iedereen leende van alles aan elkaar uit om het in orde te maken. Het was prachtige chaos.” Of de eerste keer. Hadden we zoveel muntjes verzameld dat niemand het geloofde! Dat soort dingen vergeet je nooit meer.” Ook de editie met bakken regen is hem bijgebleven. “Dát jaar… jemig. Het kwam echt met bakken uit de lucht.

"Smaakmakers is echt iets van óns”

Achter de schermen heerst vooral verbondenheid. “De drukte, de hectiek en dan na afloop samen ontspannen bij het vuur met een biertje in de hand.”

Een tip voor nieuwe bezoekers of vrijwilligers? “Wees vooral jezelf. Dan zit je hier altijd goed.”

Hun wens voor de toekomst? “Misschien nog een leuke activiteit erbij. Een maisdoolhof naast het terrein, bijvoorbeeld.”

Wat hen ieder jaar weer terugbrengt? “De sfeer. Het lokale karakter. Dat je bekenden tegenkomt. En zijn collega Charlies Churros met overheerlijke churros, die gaan we ook niet vergeten.” 

“Er zijn veel festivals, maar weinig zo dichtbij waar de sfeer zó goed is. Smaakmakers is echt iets van óns. Kortom, wij doet graag mit!”

Laot gaon & geniet!